Winorośl. Biologia, odmiany, uprawa
Rabat 30%Polecane

Winorośl. Biologia, odmiany, uprawa

90.00 

Ilość

Najnowsze na rynku wydawnictwo na temat uprawy winorośli, którego autorem jest prof. Jerzy Lisek z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Celem tego opracowania jest zapoznanie czytelnika z odmianami winorośli przydatnymi do uprawy w warunkach Polski, sposobem założenia plantacji, najważniejszymi pracami prowadzonymi w winnicy, nawożeniem i ochroną przed organizmami szkodliwymi oraz ich konsekwencjami dla środowiska. Wydawnictwo zawiera również podstawowe informacje o biologii winorośli, rynku wina i winogron, prawnych, ekonomicznych i ekologicznych podstawach uprawy oraz przetwórstwie. Intencją autora było pokazanie, jak szerokiej wiedzy z różnych dziedzin wymaga współczesna uprawa roślin.

Jerzy Lisek. Doktor habilitowany nauk rolniczych, profesor Instytutu Ogrodnictwa. Jest absolwentem Wydziału Ogrodnictwa i Uprawy Winorośli Uniwersytetu Rolniczego w Płowdiw (Bułgaria). Po ukończeniu studiów, w roku 1986 podjął pracę w Zakładzie Roślin Jagodowych skierniewickiego Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, obecnie Instytut Ogrodnictwa-PIB. Aktualnie jest pracownikiem Zakładu Uprawy i Nawożenia  Roślin Ogrodniczych. Od początku swojej pracy w Instytucie nieprzerwanie prowadzi kolekcję winorośli oraz doświadczenia agrotechniczne z winoroślą. Interesuje się rozwojem jej uprawy, zarówno od strony doświadczalnej, jak i praktycznej. Zajmuje się także tematyką dotyczącą ochrony sadów i jagodników przed chwastami. Jest autorem lub współautorem ponad 50 recenzowanych publikacji naukowych, licznych monografii poświęconych integrowanej produkcji i integrowanej ochronie roślin sadowniczych oraz wielu prac popularnonaukowych, w tym kilku książek i ponad 340 artykułów z zakresu odmianoznawstwa i uprawy winorośli oraz herbologii.

Autor

Jerzy Lisek

Format

165×235 mm, oprawa twarda szyta

ISBN

978-83-66457-66-9

Liczba stron

464

W sprzedaży

21 stycznia 2025 r.

Zobacz powiązane produkty

WRÓĆ